کارگاه بج سینه و کارگاه پلاک ساز
کارگاه پلاک سازی یک واحد تولیدی است که به تولید پلاک ها با استفاده از مواد مختلف مانند فلز، پلاستیک، چوب، استیل و … می پردازد. در کارگاه پلاک سازی، از ابزارها و تجهیزات متنوعی برای برش، حکاکی، چاپ و تکمیل پلاک ها استفاده می شود. این کارگاه ها معمولاً با استفاده از تکنولوژی های مدرن و دستگاه های پیشرفته، پلاک های مورد نیاز مشتریان را تولید می کنند.
فعالیت های کارگاه پلاک سازی عموماً شامل مراحل زیر است:
-
- طراحی و برنامهریزی: در این مرحله، طرح و برنامه های مورد نیاز برای تولید پلاک ها توسط تیم طراحی و برنامهریزی کارگاه انجام می شود. این شامل انتخاب مواد، ابعاد، طرح، نوع حروف و علائم، و دیگر جزئیات فنی و ظاهری پلاک است.
- برش و شکل دادن: پس از طراحی، مواد مورد نیاز برای تولید پلاک ها برش و شکل داده می شوند. این مرحله شامل استفاده از ابزارهای برش مانند لیزر، قالب برش، چاک و … است.
- حکاکی و چاپ: پلاک ها ممکن است نیاز به حکاکی یا چاپ بر روی آنها داشته باشند. این مرحله شامل استفاده از دستگاه های حکاکی لیزری، دستگاه های چاپ دیجیتال، صافی های حروف و … است.
- تکمیل و اتمام: پس از حکاکی یا چاپ، پلاک ها نیاز به تکمیل و اتمام دارند. این شامل انجام عملیات هایی مانند تمیزکاری، پوشش
الف ) ماسه ماهیچه
در این نوع ماسه سیلیسی در کارگاه پلاک ساز با چسب سیلیکات سدیم ( مایع) استفاده می گردد که عامل فعال کننده چسب گار کربن دی اکسید است .
روش تهیه
ابتدا مقداری ماسه سیلیسی با مش بالا برداشته و مقدار 5 درصد وزنی آن چسب سیلیکات سدیم به آن ناضافه نمایید ، به وسیله دست چسب را با ماسه طوری مخلوط کنید که ماسه تهیه شده به هیچ عنوان بدست نچسبد. در کارگاه پلاک ساز و بج سینه لازم به توضیح است که در کارخانجات عمل مخلوط کردن چسب با ماسه توسط میکسر ماسه ماهیچه ای انجام میگیرد. بعد از مخلوط شدن چسب با ماسه آن را داخل جعبه ماهیچه ریخته و کمی آن را فشرده سازید در مرحله بعد چند کانال هوا داخل آن تعبیه کنید و گاز کربن دی اکسید را به مقدار کمی از کانال های هوا به داخل مخلوط ماسه بدمید. دو نیمه جعبه ماهیچه را از هم جدا کرده و دمیدن نهایی گاز کربن دی اکسید را آغاز کنید تا ماهیچه سفت شود و سپس ماهیچه را از یک نیمه جعبه ماهیچه خارج کنید.
ماسه ماهیچه چراغی
در این نوع ماهیچه ای از ماسه سیلیسی با چسب فنل فرم آلدئید که به صورت مخلوط شده در بازار وجود دارد استفاده می شود و عامل فعال کننده آن حرارت می باشد.
روش تهیه
ابتدا جعبه ماهیچه که فلز ( آلومینیومی ) می باشد را حدود دو دقیقه پیش گرم کرده ، پس از پیش گرم کردنماسه چراغی را به داخل آن بریزید . در این نوع ماسه ماهیچه کوبش لازم نیست و فقط جهت خارج کردن هوای داخل جعبه ماهیچه توسط سیخ هوا مخلوط ماسه را جا به جا کنید . توسط مشعل اطراف جعبه ماهیچه را که توسط گیره دو نیمه آن به هم محکم شده اند را حرارت دهید. زمان حرارت دادن حدوداً یک دقیقه می باشد و پس از آن گیره را باز کرده دو نیمه جعبه ماهیچه را از هم جدا کنید و ماهیچه را از داخل نیمه جعبه ماهیچه خارج کنید .
در کارگاه بج سازی بهتر است برای راحت تر خارج شدن ماسه ماهیچه از جعبه ماهیچه ، قبل از حرارت دادن جعبه ماهیچه آن را با روغن آغشته کنید.
مواد قالبگیری دستی در کارگاه
ماسه
استفاده از ماسه در ریخته گری هنوز بزرگترین روش در تولید می باشد که مهمترین دلیل آن تقریباً دیر ذوبی و بی اثر بودن آن در مقابل فعل و انفعالات شیمیایی است .
ماسه ماده ای است مرکب از دانه های مواد معدنی که اندازه آنها حدود 2 تا 050/0 میلی متر می باشد. ماسه های ریخته گری معمولی عمدتاً از سیلیس تشکیل یافته است. کوارتز در دمای اتاق به صورت خاصی تغییر شکل می دهد . کوارتز بالای 870 درجه سانتی گراد و در دمای بالتر از این به کریستومالیت تبدیل می شود . کوارتز در 1710 ذوب می شود . بنابر این می توان نتیجه گرفت که کوارتز در چهار شکل آلوتروپی ظاهر می شود که عبارتند از تری دیمیت و کریستوبالیت طی تغییرات درجه حرات ، تغییر شبکه کریستالی به وجود می آید تبدیل فاز صورت می گیرد.
نکته حائز اهمیت در اشکال مختلف سیلیس انبساط حرارتی آنها است زیرا سیلیس به عنوان جزء اصلی سازنده مخلوط قالبگیری در کارگاه پلاک ساز به هنگام ریخته گری فلز مذاب گرم می شود و میزان انبساط حرارتی آن نقش تعیین کننده ای در صحت قطعه تولیدی دارد.
انواع ماسه
انواع مختلفی از ماسه در صنعت ریخته گری مورد استفاده قرار می گیرد که از نقطه نظر ترکیب شیمیایی مهمترین ماسه های مصرفی را می توان به چند گروه اصلی تقسیم بندی کرد.
الف- ماسه های سیلیسی این ماسه برای اغلب عملیات قالبگیری مورد استفاده قرار گیرد. ماده سیلیسی در دو نوع عمومی وجود دارد: الف) ماسه مصنوعی ب) ماسه چسبدار طبیعی
هر دو نوع ماسه از نظر ماهیت و طبیعت یکسان هستند اما تحت شرایط مختلف شکل گرفته و تشکیل شده اند.
ماسه های با چسب طبیعی که به آنها ماسه انباشته اطلاق می شود تا 20 درصد خاک رس دارند. برای استفاده پلاکسازی از این نوع ماسه ها در قالبگیری تنها مرطوب کردن آنها کافی است . از این نوع ماسه در ریخته گری فلزات غیر آهنی با نقطه ذوب پایین نظیر آلومینیوم ، برنج ، برنز و قطعات کوچک چدنی استفاده میشود.
ماسه مصنوعی درصد سیلیس بالایی داشته و خاک رس آنها کم بوده و در نتیجه دیر گذاری بالایی دارند و بیشتر برای ساخت قطعات ریختگی فولادی و چدنی بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.
ب- ماسه زیر کن ، ماسه زیر کن به عنوان یک ماسه با نقطه گداز بسیار بالا استفاده می شود.
ج- ماسه کرومیتی ، کرومیت با ترکیب اصلی این ماسه بوده و از آن در ریخته گری فلزات در کارگاه پلاک ساز با نقطه ذوب بالا استفاده می شود.
د- ماسه اولیوین به عنوان یک ماسه جایگزین در بسیاری از نقاط مورد توجه است.
ه- ماسه شاموتی ، ماسه شاموتی نوعی کوارتز دانه ریز است که حرارت زیاد داده شده است و به عبارت دیگر ماسه ای است که از زینتر کردن ذرات خاک رس بدست می آید.
چسب : چسب در مواد قالب جهت چسبندگی بین ذرات ماسه به کار گرفته می شود و در اغلب موارد ماده معدنی و چسب به طور طبیعی مخلوط هستند که به عنوان مثال می توان از خاک موجود در ماسه های سیلیسی و یا ترکیب گچ پاریس که دارای ترکیب شیمیایی بین ماسه و خاک است نام برد.
چسب
چسب در موارد قالب جهت چسبندگی بین ذرات ماسه به کار گرفته ی و در اغلب موارد ماده معدنی و چسب به طور طبیعی مخلوط هستند که به عنوان مثال می توان از خاک موجود در ماسه های سیلیسی و یا ترکیب گچ پاریس که دارای ترکیب شیمیایی بین ماسه و خاک است نام برد.
چسب ها به صورت مایع و جامد وجود دارند که مشخصات کامل آنها هنگامی است که دقیقاً مخلوط شده و معدل پخش در تمام قسمتها یکسان باشد. مقدار چسب به استحکام قالب پلاک فلزی کمک می کند، ولی هنگامی که مقدار چسب از حدود معینی تجاوز کند ازدیاد استحکام چندانی نخواهد یافت و از طرف دیگر قابلیت نفوذ کاهش می یابد از این رو همواره سعی می شود که از آن به حد مطلوب استفاده شود.
انواع چسب
تقسیم بندی چسب ها از دو دیگاه صورت می گیرد، یکی از نقطه نظر ماهیت و طبیعت چسب ها و دیگری از نظز نحوه انجماد و چگونگی خودگیری و سخت شدن چسب ها ، از نظر ماهیت ، چسب ها به دو گروه چسب های آلی و غیر آلی و یا محلول در آب و غیر محلول در آب تقسیم میشوند . از نقطه نظر نحوه انجماد و چگونگی سفت شدن و خودگیری ، چسب ها به سه گروه برگشت نا پذیر، میانه و برگشت پذیر تقسیم می شوند. یک چسب مناسب باید ذرات ماسه را به یکدیگر اتصال دهد و استحکام قالب و ماسه ماهیچه را در حالت تر و خشک افزایش دهد و شرایط زیر را فراهم سازد.