تولید و ساخت مارک فلزی
ساخت مارک فلزی، یا همچنین نامیده میشود که بعضاً به عنوان برچسب فلزی یا نشانک فلزی نیز شناخته میشود، به یک فرایند تولید متخصصانه نیاز دارد. در زیر به چند مرحله کلی ساخت مارک فلزی اشاره میشود:
-
- طراحی و تهیه الگو: ابتدا الگوی مارک فلزی طراحی میشود. این طراحی میتواند به صورت دستی یا با استفاده از نرمافزارهای طراحی مهندسی انجام شود. سپس با استفاده از مواد مختلف مانند کاغذ، کاغذ کرافت، کاغذ کاربنی، و یا فوم، الگوی فلزی مورد نظر تهیه میشود.
- برش فلز: با استفاده از ماشینآلات برش لیزری یا ماشینآلات برش CNC، فلز مورد نظر برای مارک فلزی برش میشود. این مرحله شامل برش قطعات فلزی به اندازه و شکل مورد نظر است.
- تنظیم و پالیش: پس از برش فلز، قطعات فلزی تنظیم و پالیش میشوند تا سطح صاف و بدون تراکم باشد. این مرحله شامل تنظیم لبهها، حذف املاح، برداشتن جوشکاریها، و تمیزکاری سطح است.
- رنگآمیزی و پوشش: قطعات فلزی مارک فلزی بر اساس طرح مورد نظر رنگآمیزی و پوشش داده میشوند. این مرحله شامل استفاده از رنگهای مختلف، رنگهای پوشش دهنده، و یا کفپوشها است.
اتصال قطعات: قطعات فلزی مارک فلزی ممکن است نیاز به اتصال به یکدیگر داشته باشند
قسمت ذوب در کارگاه ریخته گری ساخت مارک فلزی از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است چرا که کوچکتری اشتباهی در نتیجه کار اثر گذار است.
کوره های بوتهای یا به طور عامیانه زمینی
کوره های زمینی به تنها به منظور ذوب فلزات چدنی به کار میرود و برای محصولات آهنی مناسب نیست و اگر بخواهیم به طور خلاصه توضیح دهیم روش کار ساخت لوح تقدیر به این صورت است که مواد اولیه را در داخل بار کره زمینی میریزیم و به وسیله انبر دو طرف آن را نگه میداریم و یک محفظه را در زیر کوره زمینی قرار میدهیم ، مواد سوختنی را به همراه فار سونگاه و اکسیژن فشره شده که به شکل پود درآمده است را داخل قسمت محفظه بار میکنیم و به آن با وسیله آتشزا یا مشعل حرارت میدهند. شعله درون قسمت بار کوره به حرکت در می آید و پس از طی کردن و چرخیدن درون محفظه از قسمت بالای آن خارج میشود . بر اثر برخورد گرمای جداره ها و انتقال آن به مواد داخل محفظه ، مواد شروع به ذوب شدن میکند.
بدنه بیرونی کوره زمینی به صورت استوانه است و از جنس ورق فولاد مقاوم ساخته شده است که بر روی سه عدد پایه قرار دارد که آن هم فولادی است. در داخل بار از آجر نسوز شاموتی پوشیده شده است. جنس بوته معمولاً از کاربید ساخته میشود
کوره دورانی دارای شعله
این نوع کوره معمولاً اغلب برای آهن به کار نمیرود و در کشور ایران فقط برای چدن به کار میرود و روش کار با آن به این صورت است که از قسمت پشت کوره مواد اولیه را وارد کوره میکنیم و سوراخ هایی که در قسمت بدنه کوره وجود دارد را به وسیله ماسه قالبگیری میکنند . مواد سوختنی به همرا اکسیژن فشرده به صورت پودری وارد محفظه میشود و از قسمت ابتدایی کوره شروع به حرارت دادن کوره میکنیم و شعله بر خلاف کوره بوته ای که از انتهای کوره شعله وارد می کردیم، در اینجا از ابتدای کوره شعله را وارد میکنیم و مواد سوختنی از انتهای کار خارج میشود. شعله ابتدا از قسمت جلو کوره وارد میشود و به مواد اولیه ترکیب شده که در داخل آن ریخته ایم برخورد میکند و باعث ذوب کردن مواد سوختنی میکند و پس از ذوب شدن مواد ، مواد از طریق سوراخ خای زیر با بوته میشود. جنس خارجی بدنه از فولاد ساخت مارک فلزی است. پس از استفاده 500 تا 600 بار از کوره ، این کوره ها باید تخریب شوند و مجدداً از نوع ساخته شود. بوته های مورد استفاده در این نوع از کوره ها از نوع خاصی از ورق فولادی ساخت بج سینه برنجی در تهران می باشد که داخل آن به وسیله مواد نسوز عایق بندی میشود و از جمله نکات مثبت این کوره نسبت به کوره های بوته ای و یا زمینی ، هزینه بسیار پایین تعمیر و نگهداری این نوع از کوره ها در ریخته گری میباشد.
ابزار و وسایل مورد نیاز برای عملیات ذوب
تجهیزات عبارتند از : انبر برای گرفتن محفظه ذوب ، ظرف یا پاتیل ، کمچه، وزنه تعادل و غیره .
نکات ایمنی که هنگام کار با کوره باید رعایت کرد
الف ) پس از اتمام کار و خارج کردن قراضه ها از کوره ، حمل و جابه جایی آنها باید به وسیله دستکش مقاوم در برش، عینک مخصوص، لباس کار مناسب حتماً استفاده شود.
ب ) به منظور جلوگیری از ورود ماسه های درشت به داخل کوره ، قبل از استفاده از ماسه حتماً آن را الک کنیم زیرا در کیفیت کار مؤثر است.
ج) درجه های خالی ، ماهیچه ها و الگوهای ساخت را باید در محل مناسب قرار دهید تا هنگام کار از جایی نامناسب سقوط نکند و افرادی که در کارگاه مشغول کار هستند آسیب نبینند.
د) در هنگام قالب گیری ، گازهای سمی متصاعد میشود که بیشتر وقت ها با شعله همرا خواهد بود به این دلیل باید از یک تهویه مناسب استفاده کرد.
ه ) حتماً قبل از دست زدن به مواد از سرد بودن آن مطمئن شوید و سپس آنرا لمس کنید.
و ) کلیه ابزارآلاتی که با مذاب سر و کار دارند باید به کامل خشک شده باشند، چون اگر خشک نباشند وقتی ابزار به مواد ذوب برخورد میکند به سرعت باعث بخار کردن آب وسایل میکند و باعث پاشش مذاب به اطاف میشود.
ز ) برای جمع آوری کردن ماسه های ریخته شده در اطراف کوره باید نهایت احتیاط را رعایت کرد تا گرد و غبار بلند نشود زیرا ماسه های ریخته شده حاوی مواد سیلیسی هستند که برای جلوگیری از ورود به چشم حتماً باید از عینک محافظ استفاده کرد و همچنین دارای تهویه مناسب و قوی باشد.
قالبگیری الگوی ساده و ریخته گری آلومینیوم
مراحل قالبگیری ساخت پلاک دستگاه
الف ) ابتدا یک صفحه جدا کننده ای را بین درجه و محل قرارگیری قرار میدهیم تا هنگام جابه جا کردن درجه با مشکل مواجه نشویم.
ب ) با قرار دادن یه درجه نیمه در زیر درجه اصلی اقدام به ریختن ماسه میکنیم. سپس ماسه را پهن میکنیم تا کف قالب را بگیرد . به قدری ماسه را اضافه میکنیم تا لبه کار را بگیرد و سپس با خط کش صاف میکنیم و سپس شروع به کوبیدن آن با کوبه میکنیم.
ج) نیم درجه دوم را قرار میدهیم و شروع به ماسه ریزی مجدد میکنیم و عملیات ساخت مارک فلزی مرحله قبل را مجدداً انجام میدهیم تا درجه اصلی پر شود . در این مرحله قالب کامل بوده و آماده بار ریزی است .
د ) قالبهایی که با درجه ساخته شده است را با مشعل حرارت میدهیم تا کاملاً خشک شود .
انواع الگوها و تقسیم کردن آنها
کلیات
الگو : در ریخته گری الگو به جسمی گفته میشود که امکان شکل پذیری را دارا باشد مثل چوب، فلز، گچ، پلاستیک و غیره ساخته میشود و به وسیله آن شکل گیری ماسه ایجاد میشود.
با توجه به آشنایی از تعریف ها و تضیحاتی داشته شد میتوان گفت که الگوسازی و یا مدل سازی مهمترین قسمت در صنعت ریخته گری تا به الان بوده است تا حدی که اگر مدل سازی بج سینه به رشد کافی نرسد نمیتوان ریخته گری را به آسانی تکمیل کرد و همچنین سالم بودن قطعه ریخته گری شده و کیفیت آن به مدل سازی اولیه طرح بستگی مستقیم دارد.