ساخت و تولید بج سینه در تهران
برای ساخت بج سینه برنجی در تهران، مراحل زیر میتوانند انجام شوند:
- طراحی: ابتدا باید طرح بج سینه برنجی را تهیه کرد. این طرح میتواند به صورت دستی توسط یک طراح یا با استفاده از نرمافزارهای طراحی گرافیکی ایجاد شود. در این طرح باید شکل، ابعاد، رنگها، متن و هر چیز دیگری که در بج سینه برنجی قرار دارد، مشخص شود.
- برش و تولید قالب: پس از تهیه طرح، برای ساخت بج سینه برنجی از جنس استیل ضد زنگ، نیاز به تولید قالب است. قالب میتواند از جنس فلزی یا چوبی باشد و براساس ابعاد و شکل طرح طراحی شده است.
- برش و خمدهی فلز: در این مرحله، فلز استیل ضد زنگ براساس قالب، با استفاده از ابزارهای برش و خمدهی به شکل مورد نظر برش داده و خم میشود. این مرحله شامل برش لبهها، پهن کردن حفرات و برشهای مختلف برای نصب قطعات اضافی است.
- جوشکاری: در بعضی از موارد، برای اتصال قطعات مختلف فلزی به هم، جوشکاری مورد نیاز است. این مرحله با استفاده از ابزارها و تجهیزات جوشکاری مناسب، انجام میشود.
- پالیش و پاکسازی: پس از تمام شدن فرآیندهای برش و جوشکاری، بج سینه برنجی نیاز به پالیش و پاکسازی دارد تا سطح آن صاف و براق شود. این مرحله شامل استفاده از ابزارها و مواد پالیش کننده برای از بین بردن خطوط و خراشها و غیره
اسید شویی ساخت بج سینه برنجی در تهران به سه روش انجام میگیرد:
- حمام اسید شویی
- خمیر اسیدشویی
- محلول اسید شویی
هر کدام از روش های اسید شویی فوق الذکر و دستورالعمل اجرایی آنها در ادامه تشریح میگردد.
حمام اسید شویی
این روش در صورت فراهم بودن تجهیزات لازم ، روشی ساده و مناس برای بیشتر قطعات محسوب میشود. ترکیب شیمیایی مخلوط اسید و دمای حمام 40 درجه سانتی گراد بسته به گرید فولاد و نوع لایه اکسیدی انتخاب میگردد. در صورتیکه اسیدشویی گریدهای کم آلیاژتر فولاد زنگ نزن در دماهای بالاتر صورت گیرد، امکان ایجاد سطوح زبر در اثر اسیدشویی اضافی وجود دارد.
تأثیر گذاری فرآیند اسیدشویی ساخت پلاک فلزی از جنس استیل نه تنها با غلظت اسید و دما ، بلکه با میزان فلزات آزاد مخصوصاً آهن موجود در حمام تغییر میکند. افزایش میزان آن موجود در حمام مستلزم افزایش دمای حمام میباشد. به صورت یک قانون کلی مقدار آهن موجود در حمام بر حسب گرم بر لیتر نباید از دمای حمام بر حسب درجه سانتی گراد بیشتر باشد. در نتیجه هنگامی که میزان فلز موجود در حمام از حد مجاز فراتر رود ، محلول حمام باید به صورت جزئی و یا به صورت کامل توسط اسید تازه تعویض گردد.
دستورالعمل استفاده از حمام اسید شویی
- برطرف کردن ابتدایی اکسیدها، سرباره جوش و عیوب جوش به صورت مکانیکی
- انجام عملیات در دمای زیر 40 درجه سانتی گراد
- حذف آلودگیهای سطحی توسط مواد تمیز کننده و حلال های نامناسب
- ادغام مواد تغلیظ شده مورد استفاده برای حمام اسید شویی با آب . دقت شود که همیشه اسید به آب اضافه شود و از اضافه کردن آب به اسید جدا خودداری شود. استفاده از یک پمپ مناسب درون حمام اسید شویی به منظور هم زدن محلول درون حمام برای یکنواخت کردن مواد اسیدی توصیه میشود
- چک کردن دمای حمام اسیدشویی
- فرو بردن قطعه درون حمام اسیدشویی ، زمان لازم برای اسیدشویی در جدول زیر آورده شده است. از اسید شویی اضافی که موجب ایجاد سطوح خشن و زبر میشود خودداری کنید.
- بعد از خروج قطعه از درون حمام، مدت زمانی قطعه بالای حمام نگه داشته میشود تا مواد اسیدشویی اضافی ، به درون حمام ریخته شود.
- اولین مرحله شست و شوی در ساخت بج سینه برنجی در تهران توسط فرو بردن قطعه درون یک ظرف حاوی آب صورت میگیرد. سپس قطعه از درون ظرف آب خارج شده و به شورت کامل توسط جت آب با فشار بالا شست و شو میشود. برای سطوح حساس از آب دیونیزه باید استفاده شود.
- جمع آوری آبهای آلوده به مواد اسید شویی
- آنالیز مقدار مواد اسید شویی و یون فلزات درون حمام اهمیت بسزایی دارد به این دلیل که فرو بردن مداوم قطعات درون حمام با مصرف مواد اسیدشویی و رسوب فلزات درون حمام همراه است که بر روی راندمان حمام اسید شویی تأثیر گذار است.
خمیر اسیدشویی
خمیر اسیدشویی برای فولادهای زنگ نزن از مخلوطی از اسیدهای نیتریک اسید تشکیل شده است که با مقداری چسب ادغام شده و برای تمیزکاری و اسیدشویی منطق محدود مثلاً ناحیه HAZ مناسب است. برای اعمام خمیر اسید شویی در دماهای پایین یعنی در دماهای پایین یعنی در دماهای حدود 5 تا 10 درجه سانتی گراد چندان مؤثر نیست . در این روش ریسک اسید شویی اضافی بواسطه قرارگیری قطعه در دمای بالا نسبت به روش حمام اسیدشویی ساخت بج سینه برنجی در تهران کمتر است. مشکل عمده خمیر اسیدشویی احتمال خشک شدن خمیر به دلیل تبخیر و در نتیجه انجام نامناسب عملیات اسید شویی است . در صورت خشک شدن خمیر ، زدودن خمیر از روی قطعه و انجام عملیات شست و شوی قطعه با آب نیز دشوارتر خواهد شد. از این رو اسید شویی در دماهای بیشتر از 40 درجه سانتی گراد و یا در معرض نور مستقیم خورشید نباید صورت گیرد . همواره باید شست و شوی قطعه با آب پیش از خشک شدن خمیر صورت گیرد.
دستورالعمل اعمال خمیر اسیدشویی
- برطرف کردن اولیه اکسیدها ، گل جوش ( سرباره) و عیوب جوش به صورت مکانیکی . ترجیحاً این کار در هنگامی که جوش همچنان گرم بوده و اکسیدهای تشکیل شده بر روی جوش از استحکام کمتری برخوردار هستند انجام شود.
- قطعه ای که باید اسید شویی شود می بایست دمایی کمتر از 40 درجه سانتی گراد داشته باشد. اهمیت موضوع زمانی که اسید شویی بلافاصله بعد از جوشکاری انجام میشود بیشتر است.
- زدودن آلودگی های آلی توسط تمییزکننده ها و حلال های مخصوص
- تکان دادن و بهم زدن قوطی حاوی خمیر اسید شویی پیش از استفاده
- استفاده از قلمو یا برس های مقاوم به اسید برای اعمال خمیر اسید شویی بر روی قطعه . دقت شود که اسیدشویی در نو مستقیم خورشید صورت نگیرد.
- به مواد شیمیایی زمان لازم داده میشود تا واکنش های شیمیایی لازم صورت گیرد . به صورت نمونه زمان لازم برای چند گرید فولاد را آورده است. در صورتیکه اسیدشویی در زمان های طولانی یا در دماهای بالا صورت میگیرد، به دلیل اینکه امکان خشک شدن و بی اثر شدن خمیر اسید شویی ساخت بج سینه برنجی در تهران وجود دارد ، هر از چند مدت باید خمیر اسید شویی جدید روی قطعه اعمال شود تا از خشک شدن آن جلوگیری شود.
- شستوشوی کامل قطعه با آب تمیز ترجیحاً استفاده از جت آب با فشار بالا. پس از شست و شو باید اطمینان حاصل گرددکه هیچگونه اثری از مواد اسید شویی بر روی سطح قطعه باقی نمانده است . برای سطح حساس، میبایست از آب دیونیزه شده برای مرحله نهایی شست و شو استفاده شود.
- تمامی آب های استفاده شده برای عملیات اسیدشویی تولید بج سینه سفارشی برای خنثی سازی اثر مواد شیمیایی باید جمع آوری شود.
محلول اسید شویی
محلول اسیدشویی که به صورت اسپری وجود دارد، عمدتاً تشکیل شده از مخلوط اسیدنیتریک استفاده میشود به همرا یکسری چسب ها و مواد فعال کننده سطحی تا خاصیت ویسکوزیته مناسبی ایجاد کند. این روش برای اسید شویی سطوح وسیع مثلاً برای حذف آلودگی آهن بسیار مناسب است .
دستورالعمل استعمال محلول اسیدشویی
- زدودن اولیه اکسیدها ، سرباره جوش و عیوب جوش به صورت مکانیکی. ترجیحاً تا زمانی که جوش همچنان گرم بوده و اکسیدهای تشکیل شده به دلیل جوش هنوز سخت نشده اند این مرحله انجام میگیرد.
- دمای قطعه کمتر از 40 درجه سانتی گراد باشد.
- زدودن آلودگی های آلی از روی سطح به کمک مواد تمیز کننده و حلال های مربوطه
- بهم زدن و تکان دادن ظرف محتوی مواد اسید شویی
- اسپری مواد اسید شویی بر روی قطعه به کمک یک پمپ مقاوم به اسید.